Wednesday 5 June 2013

Membuat Puree + Beras

A. Beras hancur
 1. Basuh beras bersih-bersih
 2. Rendam semalaman (semakin lama direndam semakin mudah dihancurkan)
 3. Tapis
 4. Sangai tanpa minyak (elak kulat bila disimpan)
 5. Blander kering (kalau blander panas-panas beras kurang hancur)
 6. Simpan di dalam peti ais

B. Puree Epal / Lai / Carrot / Bayam
 1. Kupas kulit epal (epal manis)
 2. potong kecil
 3. Kukus (jangan terlalu lama)
 4. Blander (letak air masak sedikit)
 5. letak di dalam bekas
 6. Jika puree dah beku boleh keluarkan dan masukkan dalam tupperware.

C. Puree Ayam / Ikan
 1. Potong ayam / Ikan dadu
 2. Basuh bersih-bersih
 3. Rebus (Air jangan banyak sebab air tu juga digunakan)
 4. Blander
 5. Simpan


NOTE :-
1. Jangan kukus terlalu lama
2. Jika dipanaskan semula jangan terlalu lama
3. Saya simpan pun tak lama untuk kekalkan khasiat


No comments:

Post a Comment