Thursday 20 September 2012

Resepi - Kek Coklat kukus

Resepi : Kek Coklat Moist Munira Baharum

Rujukan : Belog Noorsha


Bahan2 yg di perlukan :

Bahan A :
1 cawan gula pasir halus/kastor - (guna 3/4 cawan saja)
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair @ susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Bahan B ( di ayak ) :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan C :

4 biji telor - di blender


Cara - cara membuatnya :

 
1. Satukan ke semua Bahan A ke dalam periuk.
2. Masak sebentar atas api perlahan sampai ke semua bahan tersebut larut.. Matikan api dan rehatkan seketika
3. Kemudian, masukkan bahan B (bahan2 yg di ayak) dan Bahan C ( telor yg di blend td) ke dalam adunan tersebut berselang seli..
4. Masukkan sikit demi sedikit dan kacau guna whisker/senduk.. buat sampai abis.. gaul sebati sampai adunan tak berbintil2..
5. Kemudian masukkan dalam loyang yg di griss dgn butter, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus hingga masak..
6. Pastikan ketika mengukus, JANGAN buka periuk kukusan 45 minit yg pertama

Bahan2 utk Coklat Ganache :
500 gram coklat masakan
280 ml susu segar/whipping krim
1 sudu besar butter..
** Cairkan coklat dgn kaedah double boiler, bila dah cair, masukkan whipping krim.. kacau sebati.. akhir sekali masukkan butter.. biar adunan sejuk seketika baru tuang atas kek td. kann..

No comments:

Post a Comment