Tuesday 28 August 2012

Yee Mee Kantonis





BAHAN-BAHAN:-

1 gulung yee mee

1 ulas bawang putih ( mayang )

2 biji cili api ( mayang )

1/2 biji cili merah ( mayang )

5 biji bebola ayam ( di potong 4 ) ~ yana x letak xde stok

15 gm isi ayam

4 ekor udang

4 helai daun sawi ( potong 1 inci )

Bunga kobis ~ yana tambah

1 biji telur

2 sudu besar sos tiram

1/2 sk serbuk lada sulah

1/2 sk serbuk lada hitam

1/2 sk serbuk pati ayam maggi ~ yana letak kiub ayam knorr

1 sk garam ( secukup rasa ) - yana xletak

2 sb tepung jagung ( dibancuh dgn 150 ml air )

2 sb minyak masak

2 batang daun bawang ( utk hiasan )



CARA NAK BUAT :-


  1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimayang sehingga naik baunya.
  2. Masukkan isi ayam dan bebola ayam. Kacau hingga sebati dgn bahan tumisan tadi.
  3. Masukkan pula bancuhan tepung jagung dgn air rebusan tadi. Biarkan sedikit mendidih.
  4. Semasa air sudah mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam dan sedikit garam.
  5. Pecahkan pula telur dan kacau hingga telur masak berketul-ketul.
  6. Masukkan yee mee. Tambahkan sedikit air jika mahukan yee mee betul2 lembut dan perasakan lagi.
  7. Masukkan daun sawi.
  8. Last sekali, taburkan dgn daun bawang dan siap utk dihidang panas2

No comments:

Post a Comment