Wednesday 22 April 2020

Resepi Laksam Confirm Jadi

Resepi ni sy ambil dr ig Datin Ismatia menjadi sangat, kena bersabar sikit buat ni tp puas hati hehe

Bahan-bahan laksam :-
Bahan A
3 cawan tepung beras cap teratai lagi bagus cap erawan brand
Setengah cawan tepung gandum
5 cawan air biasa 1 sudu kecil garam halus

Bahan-bahan kuah :-
Bahan B
3 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
1inch halia
Serai 1 ketuk
Lada hitam 1 sudu besar blander sekali
1 kotak besar santan atau 1 biji santan
Garam
Gula

Bahan C
1kg ikan sardin atau pelaling
3 asam keping
Garam
Halia sedikit

Bahan D
1 genggam kecil lada besar
Sedikit cili api merah dan hijau
Sedikit belacan

Bahan lain
Sayur kubis

Cara membuatnya :-
1. Bahan A dicampur kacau sampai sebati
2. Panaskan pengukus, saya pakai penutup periuk
3. Letak minyak dekat tudung periuk tu
4. Tuang bahan A tadi dan tuang ke dalan tudung periuk jangan tebal sangat
5. Kukus sampai menggelembung laksam tu lebih kurang 5 minit
6. Angkat dan gulung, lg bagus tunggu sejuk br gulung tp sbb tudung periuk xbyk so sy terus gulung panas2
7. Bahan A di blander kecuali santan, serai, garam, gula. Ambil periuk dan masakkan
8. Bahan C rebus kemudian asingkan isi dan blander isi tu, tulang blander dan tapis
9. Bahan C yg dah diblander tuang dlm periuk bahan b tadi
10. Last letak santan, garam, gula
11. Bahan D blander untuk sambal
12. Hidangkan bersama sayur



No comments:

Post a Comment