Thursday 1 August 2013

Resepi Puding Truffel

 
 
 
 
 
 
Bahan-Bahan :-
 
Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly (Saya guna cap Nona)
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit

 

Cara membuatnya:

 

Lapisan 1

Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (saya tak de pyrex so saya guna tupperware je, kalau ada bekas kaca.. lagi cantik nampak lapisan satu persatukan). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

 

Lapisan 2

1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Sentiasa kacau. Kacau lebih kurang 20minit. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

 

Lapisan 3

Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

 

Lapisan 4

Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

 

No comments:

Post a Comment