Menyimpan Susu Ibu:
- Botol susu kecil amat
sesuai digunakan.
- Bekas kedap udara daripada
gelas atau plastik yang keras dan tahan dalam peti sejukbeku. termasuklah
bekas dadih.
- Bag sejukbeku khas untuk
susu ibu juga boleh digunakan, terdapat jenama Medela, Avent, Gerber,
Playtex.
- Jangan menggunakan plastik
aiskrim kerana ia tidak bersih dan boleh merosakkan susu.
Membersihkan Bekas Penyimpanan:
- Basuh bekas menyimpan susu
dalam air panas bersabun dan bilas dengan air panas.
- Biarkan bekas kering di
tempat yang bersih.
- Anda juga boleh mensteril
bekas dengan menggunakan tablet sterile yang dijual di kedai bayi atau
farmasi.
Panduan Menyimpan Susu Ibu:
- Sejukkan susu dalam masa 1
jam selepas diperah.
- {mosimage}Labelkan bekas
dengan tarikh dan masa perahan.
- Simpan susu dalam kuantiti
kecil (2-4 oz) dalam setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.
- Sejukkan susu yang baru
diperah dahulu sebelum mencampurkannya dengan susu yang sudah sedia sejuk.
- Jangan isi susu terlalu
penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk susu mengembang semasa
proses sejukbeku.
*Jika bayi anda tidak cukup bulan atau ditahan di wad, minta
nasihat jururawat tentang cara
yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan
susu.
Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:
yang sepatutnya anda gunakan untuk menyimpan susu dan membersihkan bekas menyimpan
susu.
Ketahanan susu ibu bergantung kepada cara bagaimana ia disimpan:
- Suhu bilik, atas 25°C: 4-6
jam
- Bekas penyejuk (Cooler,
icepack): 12-24 jam
- Peti sejuk 1 pintu
Panduan Menyimpan dan Memanaskan Susu Ibu:
- bahagian fridge 4°C: 7 hari
- bahagian freezer -15°C: 2
minggu
- Peti sejuk 2 pintu
- bahagian fridge, 4°C: 5
hari
- bahagian freezer, -18°C
hingga -20°C: 3-6 bulan
- Deep freezer -20°C: 6 bulan
Penting:
- Susu ibu hendaklah
disejukkan jika ia tidak digunakan dalam masa 4-6 jam selepas diperah.
- Tempatkan bekas susu di
bahagian paling sejuk peti ais (jauh daripada pintu).
- Jika telah melampaui masa
simpanan, jangan sayang untuk membuangnya.
Menyahbeku Susu Ibu:
- {mosimage}Susu ibu yang
asalnya beku dan telah dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24 jam jika
disimpan di dalam peti ais.
- Susu ini tidak boleh
dibekukan semula selepas dicairkan.
- Semak tarikh pada bekas
penyimpanan. Gunakan susu yang lama dahulu.
- Nyahbekukan susu beku
dengan meletakkannya di bahagian fridge selama 4 jam atau
- Lalukan bekas susu yang
beku tadi di bawah air paip yang sejuk. Setelah ia mula cair, lalukan atau
rendam dalam air suam pula untuk terus mencairkannya.
- Jangan cairkan pada suhu
bilik. Suamkan susu tadi dengan merendamkannya di dalam mangkuk yang
berisi air panas.
- Jangan mencairkan atau
memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, oven atau di atas api.
Panduan Memberi Susu Ibu:
- Goncang perlahan susu yang
telah suam dan rasa kepanasannya dengan tangan anda sebelum
menggunakannya.
- Pegang bayi semasa
memberinya susu perahan.
- Jadikan penyusuan
menyeronokkan; bercakap dan senyum dengan bayi.
- Sendawakan bayi selepas
memberi susu perahan.
- Gunakan susu ini dalam masa
1 jam. Buang selebihnya.
No comments:
Post a Comment