DAGING BAKAR
Panggang Daging
Bahannya:
300 gm daging lembut/ batang
pinang
Garam (secukup rasa)
Minyak
Caranya:
- Hiris daging mengikut urat
- Gaulkan daging dengan garam
- Panggang sehingga masak.
- Renjiskan minyak sekali sekala supaya daging tidak melekat pada pemanggang.
Air Asam
Bahannya:
4 keping asam gelugor
1 sudu besar lada hitam
(ditumbuk)
Garam (secukup rasa)
Sedikit hirisan bawang kecil
Caranya:
- Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya.
DAGING HALIA
Bahannya:
300 gm daging (dihiris)
(seeloknya guna bahagian daging yang tak
berlemak atau boleh ganti dengan hati ayam jika suka)
1 1/2 inci halia (dihiris)
1 inci kunyit (dihiris)
3 ulas bawang putih
(dihiris)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk
kasar)
1 sb sos lada hitam-pilihan
1/3 labu bawang besar-potong
garam, minyak
Caranya:
- Rebus daging dlm kuali...jgn tambah air. utk cepat empukkan
- daging biarkan air daging kering dulu.
- bila kering masukkan sikit2 air hingga daging empuk. biarkan air kering.
- Tuangkan minyak, kacau daging rata2.
- masukkan kicap, sos lada hitam dan lada hitam. kacau rata.
- Masukkan bahan2 lain yg dipotong dan bawang serta garam.
- goreng sampai bawang besar layu.
- siap utk dimakan.
DAGING GORENG LADA HITAM
(Marinated)
Bahan-bahanya:
Daging dihiris halus
1 biji bawang besar – di hiris
bulat
Bahan Perap
Lada hitam secukup rasa
Halia – di kisar
Bawang besar- di kisar
Bawang putih – di kisar
Sos Cili/Cili mesin – di kisar
Sos tomato
Sos tiram
Kicap pekat
Garam/serbuk perasa
Caranya:
- Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang
- besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
- Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap
- Tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
- Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.
DAGING GORENG
KUNYIT
Bahan-bahanya:
Daging dihiris nipis
1 biji bawang besar – di hiris
bulat
½ biji cili merah – di potong
serong
½ biji cili hijau – di potong
serong
½ sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa.Air secukupnya.Minyak
masak
Caranya:
- Perap daging dgn serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
- Masukkan daging ke dalam kuali bersama sedikit minyak danair.
- Rebus daging hingga empuk.
- Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau.
- Kacau sekata.
DAGING PINDANG
Bahan-bahannya
300gsm daging lembu
1 labu bawang putih -
5 ulas bawang merah -
1 -2 batang cili merah - di
hiris
5 cm lengkuas - ketuk
5 cm kunyit - di hiris
5 cm halia muda
1 batang serai – ketuk
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Caranya:
- Panaskan minyak
- Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
- Tuang air.
- Masukkan daging.
- Masukkan serai
- Masukkan asam keping dan garam.
DAGING GORENG HALIA & BLACK
PEPPER
Bahannya:
Daging
3 ulas bawang merah
(dihiris)
2 ulas bawang putih
(dihiris)
5 cm halia (dihiris)
1 sudu besar lada hitam
(ditumbuk)
Sedikit minyak bijan
Caranya:
- Tumiskan semua bahan yg dihiris (bawang putih, bawang besar, halia) dengan sedikit minyak bijan hingga naik bau
- Masukkan daging & sedikit air (nak lembutkan daging) & masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam.
No comments:
Post a Comment