Thursday, 6 September 2012

Resepi Berpantang - Daging

DAGING BAKAR



Panggang Daging

Bahannya:

300 gm daging lembut/ batang pinang

Garam (secukup rasa)

Minyak



Caranya:

  1. Hiris daging mengikut urat
  2. Gaulkan daging dengan garam
  3. Panggang sehingga masak.
  4. Renjiskan minyak sekali sekala supaya daging tidak melekat pada pemanggang.



Air Asam

Bahannya:

4 keping asam gelugor

1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)

Garam (secukup rasa)

Sedikit hirisan bawang kecil



Caranya:

  1. Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya.





DAGING HALIA



Bahannya:

300 gm daging (dihiris)

(seeloknya guna bahagian daging yang tak berlemak atau boleh ganti dengan hati ayam jika suka)

1 1/2 inci halia (dihiris)

1 inci kunyit (dihiris)

3 ulas bawang putih (dihiris)

1 sudu besar kicap manis

1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)

1 sb sos lada hitam-pilihan

1/3 labu bawang besar-potong

garam, minyak



Caranya:

  1. Rebus daging dlm kuali...jgn tambah air. utk cepat empukkan
  2. daging biarkan air daging kering dulu.
  3. bila kering masukkan sikit2 air hingga daging empuk. biarkan air kering.
  4. Tuangkan minyak, kacau daging rata2.
  5. masukkan kicap, sos lada hitam dan lada hitam. kacau rata.
  6. Masukkan bahan2 lain yg dipotong dan bawang serta garam.
  7. goreng sampai bawang besar layu.
  8. siap utk dimakan.





DAGING GORENG LADA HITAM (Marinated)



Bahan-bahanya:

Daging dihiris halus

1 biji bawang besar – di hiris bulat

Bahan Perap

Lada hitam secukup rasa

Halia – di kisar

Bawang besar- di kisar

Bawang putih – di kisar

Sos Cili/Cili mesin – di kisar

Sos tomato

Sos tiram

Kicap pekat

Garam/serbuk perasa



Caranya:

  1. Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang
  2. besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
  3. Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap
  4. Tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
  5. Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.





DAGING GORENG KUNYIT



Bahan-bahanya:

Daging dihiris nipis

1 biji bawang besar – di hiris bulat

½ biji cili merah – di potong serong

½ biji cili hijau – di potong serong

½ sudu besar serbuk kunyit

Garam secukup rasa.Air secukupnya.Minyak masak



Caranya:

  1. Perap daging dgn serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
  2. Masukkan daging ke dalam kuali bersama sedikit minyak danair.
  3. Rebus daging hingga empuk.
  4. Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau.
  5. Kacau sekata.





DAGING PINDANG



Bahan-bahannya

300gsm daging lembu

1 labu bawang putih -

5 ulas bawang merah -

1 -2 batang cili merah - di hiris

5 cm lengkuas - ketuk

5 cm kunyit - di hiris

5 cm halia muda

1 batang serai – ketuk

3 – 4 keping asam gelugor

4 cawan air

Garam secukup rasa



Caranya:

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
  3. Tuang air.
  4. Masukkan daging.
  5. Masukkan serai
  6. Masukkan asam keping dan garam.







DAGING GORENG HALIA & BLACK PEPPER



Bahannya:

Daging

3 ulas bawang merah (dihiris)

2 ulas bawang putih (dihiris)

5 cm halia (dihiris)

1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)

Sedikit minyak bijan



Caranya:

  1. Tumiskan semua bahan yg dihiris (bawang putih, bawang besar, halia) dengan sedikit minyak bijan hingga naik bau
  2. Masukkan daging & sedikit air (nak lembutkan daging) & masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam.


No comments:

Post a Comment