~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila
Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air
Cara2 membuat karamel
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalo api besar kang hangus lak.. kacau2 guna sudu bg rata..
Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..
Ni dia hasilnya.. karamel yg sungguh cun dan tak
hangus.. ecewahhhh.. puji diri sendiri nampakkk.. kehkehkeh
Jom kita buat langkah seterusnya pulak..
Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor
bersama dgn gula halus.. kacau menggunakan whisker..
Kacau perlahan je tau agak2 kasi gula tu sebati atau pun larut.. Jgn pukul
beriya2 lak mcm nak buat telor dadar lak.. just gaul selow2
sudahh..
Ni hasil selepas gula dan telor di satukan.. dah sah
dah ikatan diorang.. tahniah.. ekekekke.. ape yg aku merepek lak ni..
hahahhaha..
Langkah seterusnya, masukkan susu dlm periuk..
campurkan esen vanila.. masak atas api sederhana..
Takyah masak lama2.. just kasi susu tu suam2 kuku aje.. jgn masak sampai mendidih lak tau.. paham kan.. tak paham tanya..!!
Takyah masak lama2.. just kasi susu tu suam2 kuku aje.. jgn masak sampai mendidih lak tau.. paham kan.. tak paham tanya..!!
Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang
sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut..
Sila TAPIS ye adunan tu sblm tuang ..
dalam gmbr ni aku tak snap penapis lak sbb tak cukup tgn nak pegang..
Tgn kiri dah pegang adunan, tgn kanan pegang kamera.. takkan nak guna kaki
lak utk pegang penapis lak kan.. huhuhu..
Kena tapis sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2.. kalau
tak caya sila korang tapis gak.. kalau korang taknak tapis lantak korang lah
ye.. hehehe
Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu.. biasanya aku memang
panaskan periuk kukusan dulu kemudian baru aku sibuk prepare adunan
lak..
Kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit tapi
puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan.. kukus lagi sampai puding
betul2 masak..
Kalau yg takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..
Kalau yg takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..
No comments:
Post a Comment