Thursday, 6 September 2012

Resepi Berpantang - Ayam

AYAM HALIA KUKUS



Bahannya:

Isi ayam tanpa lemak (lebih elok ayam kampung)

4 ulas bawang putih

2 inci halia

3 ulas bawang merah

Lada hitam yang ditumbuk/ lada sulah

Garam

sedikit serbuk perasa (kalau mahu)

1 sudu besar minyak bijan



Caranya:

1. Sediakan periuk kukus, masak air dahulu.

2. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia

3. Perapkan ayam tadi dengan bahan tumbuk, lada hitam, garam dan serbuk perasa.

4. Bubuh minyak bijan dan gaul rata.

5. Akhir sekali kukus sehingga ayam masak.

6. Elok dimakan ketika panas.






AYAM MASAK KERING



Bahannya:

200 ml air

3 – 5 helai daun pegaga – dihiris

3 ulas bawang kecil – dihiris

2 ketul ayam (sederhana besar)

Seketul halia – dimayang halus

½ sudu teh serbuk lada hitam

½ sudu teh serbuk kunyit

Garam secukup rasa



Caranya:

1. Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.

2. Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka).

3. Hidangkan ketika masih panas.







SUP AYAM



Bahannya:

½ kg ayam di buang kulit

3 Ulas bawang merah di hiris

4 Ulas bawang putih di hiris

1 inci halia di pecah-pecahkan atau di hiris

Kulit kayu manis

½ sudu teh lada hitam

Buah pelaga

Bunga lawang

Daun sup di hiris

Daun bawang di hiris

Sedikit garam



Caranya:

1. Masukkan kesemua bahan dan di masak sehingga mendidih

2. Campurkan daun sop dan daun bawang untuk penambah selera.







SUP AYAM



Bahan A

1 kg ayam – dicuci dan ditoskan

1 bunjut rempah sup tulang

3 bji kentang – dibelah dua



Bahan A - Di Tumis

2 batang kulit kayu manis

1 biji bawang besar – dihiris

5 biji cengkih

3 biji bunga lawang

4 biji buah pelaga



Bahan B - Di tumbuk

2 sm halia

1 sudu makan lada hitam

5 ulas bawang putih

4 ulas bawang merah

Sedikit minyak

Garam secukup rasa

Bawang goreng, daun sup dan daun bawang – untuk ditabur



Caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hingga kuning.

2. Masukkan kesemua bahan A dan kacau.

3. Masukkan pula bahan B dan tumis hingga garing.

4. Setelah garing, masukkan bunjut sup.

5. Kacau dan masukkan air, kentang dan garam.

6. Masukkan ayam yang telah dibersihkan

7. Didihkan atas api kecil dan bertutup hingga ayam empuk.

8. Tambah air jika perlu.

9. Kemudian masukkan separuh bawang goring.

10. Akhir sekali masukkan sedikit hirisan saun sup.

11. Ketika menghidang, taburkan bawang goring, daun sup dan daun bawang.





SUP AYAM BETIK MUDA



Bahan A

500 gm ayam – di potong kecil

200 gm betik muda – di hiris

1 biji tomato – di belah 4

2 sudu besar jus limau

2 helai daun selasih

Garam secukup rasa.



Bahan B

800 ml air

20 gm lengkuas – di hiris halus

20 gm halia – di hiris halus

2 ulas bawang besar – di hiris halus

6 ulas bawang putih – di hiris halus

2 biji cili padi – di ketuk

1 helai daun limau purut.



Caranya:

1. Masukkan semua bahan B dan rebus hingga mendidih.

2. Masukkan ayam, jus limau, daun selasih, betik dan garam.

3. Masak hingga daging empuk.

4. Masukkan tomato.

5. Biarkan mendidih selama 10 minit lagi.







ISI AYAM GORENG HALIA DAN BIJAN



Bahannya:

isi ayam

halia - dihiris

bijan - disangai / digoreng tanpa minyak



Caranya:

1. tumiskan halia yg dihiris dengan sedikit minyak dan masukkan isi ayam.

2. Setelah isi ayam dah masak, masukkan pula garam & akhir sekali bijan yg telah disangai.







AYAM MASAK BIJAN



Bahannya:

1/2 ekor ayam di buang kulit- di potong dan di bersihkan

4cm halia tua - di hiris

3 sudu makan minyak bijan

1/2 sudu makan kicap manis

Sedikit garam

Air secukupnya



Caranya:

1. Panaskan minyak bijan.

2. Tumiskan halia sehingga berbau harum.

3. Masukkan ayam dan di kacau hingga rata.

4. Tutup kuali dan masak ayam selama 20 minit dengan api yang kecil.

5. Tuangkan sedkit air supaya tidak terlalu kering.

6. Akhir sekali masukkan kicap dan di kacau rata.

7. Bila ayam masak tutupkan api.

8. Tambah garam jika perlu.







AYAM KUKUS CUKA



Bahan A (diperap sebelum dikukus)

8 potong ayam

4 ulas bawang putih – ditumbuk

1 cm halia – ditumbuk

Garam secukupnya



Bahan B

3 sudu makan cuka

30 gm ketumbar

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih



Caranya:

1. Lumurkan ayam dengan bawangputih, halia dan garam.

2. Perap ayam selama ½ jam.

3. Kemudian kukus hingga masak.

4. Tuangkan cuka.

5. Tabur ke semua bahan B ke atas ayam.

6. Kukus sekejap lagi.

7. Boleh dihidangkan.





AYAM MASAK HALIA



Bahannya:

Halia Muda – Di hiris

Sos Tiram

Lada Hitam – Di tumbuk kasar

Daun Bawang



Caranya:

1. Tumis Halia hingga kuning

2. Masukkan Ayam

3. Masukkan sedikit Air

4. Biar hingga ayam masak

5. Masukkan lada hitam yang telah di tumbuk kasar

6. Masukkan sos Tiram

7. Masukkan sedikit air

8. Masukkan daun bawang







AYAM GORENG LADA HITAM (Marinated)



Bahannya:

Ayam

1 biji bawang besar – di hiris bulat



Bahan Perap

Lada hitam secukup rasa

Halia – di kisar

Bawang besar- di kisar

Bawang putih – di kisar

Sos Cili/Cili mesin – di kisar

Sos tomato

Sos tiram

Kicap pekat

Garam/serbuk perasa



Caranya:

1. Perapkan ayam bersama halia, bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.

2. Panaskan minyak, masukkan ayam bersama bahan perap

3. Tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan ayam masak

4. Setelah masak, boleh ditambah dengan garam dan serbuk

5. Perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.






AYAM LADA HITAM MADU



Bahannya

1 ekor ayam, potong-potong

5 ulas bawang putih, cincang kasar

1 biji bawang merah, potong setengah lingkaran

1 buah cili merah, potong panjang

6 sendok makan madu

3 sendok makan sos tiram

1 sendok makan kicap manis

¼ sendok the garam

2 sendok the lada hitam, tumbuk kasar

350 cc air

1 batang daun bawang, potong dadu

Minyak goreng secukupnya





Caranya:

1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum.

2. Masukkan cili merah, gaul rata.

3. Masukkan ayam, madu, sos tiram, kicap manis, garam, lada hitam. Gaul rata.

4. Tuang air, masak hingga kuah pekat

5. Masukkan daun bawang, gaul rata dan angkat

6. Hidangkan





AYAM GORENG KUNYIT



Bahannya

Ayam

1 biji bawang besar – di hiris bulat

½ biji cili merah – di potong serong

½ biji cili hijau – di potong serong

½ sudu besar serbuk kunyit

Garam secukup rasa.

Air secukupnya.

Minyak masak



Caranya:

1. Perap ayam dgn serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.

2. Masukkan ayam ke dalam kuali bersama sedikit minyak dan air.

3. Rebus ayam hingga empuk.

4. Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau.

5. Kacau sekata.







AYAM PANGGANG



Bahannya

1 ekor ayam kampung (dipotong empat)

Sejambak daun salad

2 biji lemon

2 biji cili merah

2 biji limau purut

1 jambak batang serai

1 cawan minyak masak



Caranya:

1. Bersihkan ayam terlebih dahulu.

2. Bakarkan dengan menggunakan kayu arang, selama kira-kira 20 minit.

3. Renjiskan minyak menggunakan serai sewaktu sedang membakar ayam.

4. Balik-balikkan, sebelum boleh dihidang di atas pinggan bersama daun salad, lemon, cili merah.

5. Perahkan limau nipis ke atas ayam panggang untuk menambahkan keenakan rasanya.






AYAM PANGGANG SELERA PANTANG



Bahannya

223 gm ayam

1 batang serai - ditumbuk

1 sudu kecil jintan manis - ditumbuk

½ sudu kecil jintan putih - ditumbuk

1 cm lengkuas - ditumbuk

1 cm kunyit hidup - ditumbuk

1 cm halia – ditumbuk

4 ulas bawang merah - ditumbuk

2 ulas bawang putih - ditumbuk

Sedikit garam

1 keping asam gelugur

½ cawan air



Caranya:

1. Bersihkan ayam,

2. Lumur dengan garam dan sedikit campuran bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup yang telah ditumbuk tadi.

3. Panggang hingga masak menggunakan ketuhar atau dapur arang.

4. Apabila masak, ketuk-ketuk sedikit menggunakan bahagian leper pisau agar isinya pecah-pecah sedikit





Bahan kuah masuk hingga ke dalam isi.

1. Panaskan sedikit minyak, tumis campuran bawang tumbuk hingga wangi masuklah pula campuran jintan tumbuk kacau hingga garing.

2. Tuangkan air dan masukkan asam gelugur serta garam.

3. Didihkan hingga kuah separuh kering,

4. Masukkan ayam dan balik-balikkan sebentar hingga ayam berpalut dengan bahan tumis tadi.

5. Hidangkan dengan nasi panas.





AYAM PANGGANG PEDAS MADU



Bahannya



BAHAN A

1/2 biji bawah besar

3 ulas bawang putih

4 tangkat cili api(sesedap rasa)

1 cm halia



BAHAN B

4 sudu besar madu lebah(tambah lebih jika mahu lebih manis)

3 sudu besar sos tiram

3 sudu besar kicap pekat manis

1/2 ekor ayam





Caranya:

1. Kisar bahan A sehingga hancur

2. Kemudian perap ayam dengan bahan A yg telah dikisar serta madu, kicap dan sos tiram.

3. Jika ade banyak masa peraplah ayam dengan lebih lama.

4. Panggang selama 45 minit dengan suhu 400 F.



Tambahan:

· Kuantiti Bahan A dan bahan B boleh diubahsuai mengikut selera.





KERABU AYAM PANGGANG



Bahannya

250 gm ayam (bahagian dada)

2 sudu besar minyak zaitun

30 gm lobak merah (diparut panjang)

50 gm tauge (dicelur)

Lada hitam

Garam



Bahan untuk sos:

2 biji limau nipis (diambil jusnya)

2 ulas bawang putih (dicincang)

Gula pasir



Bahan dimayang:

2 batang serai

1 kuntum bunga kantan

4 biji cili merah

30 gm daun salad

10 gm daun ketumbar





Caranya:

1. Bersihkan ayam dan perap dengan bahan perapan selama 30 minit.

2. Kemudian bakar hingga masak.

3. Campurkan serai, bunga kantan, cili merah, daun salad, lobak merah, taugeh dan daun ketumbar.

4. Gaul bahan ini ke dalam bahan sos.

5. Sesuaikan rasa dan hidangkan bersama ayam.






AYAM BAKAR ENAK



Bahannya

3 camca besar minyak masak

Sedikit garam

1 ekor ayam

1 camca besar perahan limau nipis

500 ml santan daripada 1 biji kelapa



Bahan dikisar:

8 biji cili merah

2 batang serai

1 cm kunyit

8 biji bawang merah



Disangrai dan ditumbuk:

1 camca teh jintan putih

1 camca teh lada hitam

4 biji buah keras (pilihan)





Caranya:

1. Panaskan minyak

2. Tumis bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga wangi. Angkat.

3. Lumurkan garam dan separuh bahan tumis tadi pada bahagian luar dan dalam ayam.

4. Letak ayam di dalam bekas tahan panas.

5. Campur perahan limau dan santan, tuang ke atas ayam.

6. Tutup bekas dengan foil dan bakar pada suhu 200 darjah 1 1/2 jam atau sehingga masak.

7. Ketika menghidang, tuang baki bahan tumis tadi pada paha ayam.

No comments:

Post a Comment