SUP IKAN
Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan
(pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau
dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam
(ditumbuk)
1 ulas bawang merah
(ditumbuk)
4 ulas bawang putih
(ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)
Cara 1:
1.
Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang
merah dan halia dengan minyak bijan.
2.
Masukkan air dan tomato.
3.
Apabila mendidih masukkan ikan.
4.
Masukkan asam keping dan sedikit garam
(secukup rasa)
5.
Taburkan daun sup dan daun
bawang
6.
Biar seketika dan tutupkan api.
Cara 2:
1.
Masukkan air dengan bawang putih, bawang
merah dan halia
2.
Masukkan tomato.
3.
Apabila mendidih masukkan ikan.
4.
Masukkan asam keping dan sedikit garam
(secukup rasa)
5.
Taburkan daun sup dan daun
bawang
6.
Biar seketika dan tutupkan api.
STEAM IKAN
Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)
Caranya:
1.
Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak
byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas
ikan
2.
Steam sampai ikan masak.
SINGGANG IKAN
Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah
(dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)
Caranya:
1.
Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas
(yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2.
Bila dah mendidih, masukkan
ikan.
IKAN TENGGIRI GORENG
HALIA
Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di
goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di
goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak
Caranya:
1.
Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk
kunyit
2.
Biarkan selama 20 minit.
3.
Panaskan minyak dan goreng ikan hingga
garing.
4.
Ketepikan.
5.
Tinggalkan sedikit minyak di dalam
kuali.
6.
Masukkan ikan semula.
7.
Tuangkan kicap dan di kacau
rata.
8.
Angkat ikan.
9.
Taburkan halia goreng di
atasnya.
IKAN TENGGIRI MASAK
AIR
Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.
Caranya:
1.
Campurkan kesemua bahan kecuali
pegaga.
2.
Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan
ikan masak.
3.
Masukkan daun pegaga dan garam secukup
rasa.
IKAN TENGGIRI MASAK
ASAM
Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.
Caranya:
1.
Didihkan semua bahan di atas api
perlahan.
2.
Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan
masak.
SUP IKAN TENGGIRI
Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup
Caranya:
1.
Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak
bijan.
2.
Masukkan air dan tomato.
3.
Apabila mendidih masukkan ikan dan daun
sup.
4.
Biar seketika dan tutupkan api.
IKAN HARUAN GORENG
REMPAH
Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak
Caranya:
1.
Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
Perap selama 15 minit
2.
Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga
garing.
3.
Panaskan minyak, tumis halia dan bawang
merah.
4.
Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan
garam, kacau sekata.
5.
Curahkan kuah ke atas ikan.
IKAN HARUAN KUKUS
Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di
hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris
halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil
jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di
hiris
Caranya:
1.
Kukus ikan haruan selama 20
minit.
2.
Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang
putih.
3.
Masukkan sedikit air. Didihkan
4.
Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan
garam.
5.
Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun
ketumbar.
SUP IKAN HARUAN
Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di
tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris
Caranya:
1.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan
tumbuk hingga naik bau.
2.
Masukkan air.
3.
Bila mendidih, masukkan ikan hingga
masak.
4.
Masukkan asam keping dan garam.
5.
Masak hingga mendidih.
6.
Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun
sup.
IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU
BERLADA
Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan
haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau
2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar
halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong
bulat
1 biji cili merah dan hijau – di
hiris
Garam secukup rasa
Caranya:
1.
Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk
hilangkan hanyir.
2.
Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk
kunyit.
3.
Goreng sederhana garing. Tepikan
4.
Tumis halia dan bawang putih hingga
kekuningan.
5.
Masukkan jintan manis
6.
Masukkan pati asam jawa
7.
Masukkan gula.
8.
Biar mendidih.
9.
Masukkan lada hitam
10.
Masukkan garam secukup rasa.
11.
Kemudian masuk ikan.
12.
Biar kuah pecah minyak.
13.
Apabila ikan masak, perlahankan
api.
14.
Masukkan bawang besar
15.
Masukkan cili.
IKAN GELAMA MASAK
ASAM
Bahannya:
2 ekor ikan
gelama
1 biji bawang besar
– dihiris
5 ulas bawang putih
- dihiris
1 ketul halia –
dihiris
1 biji cili merah –
dihiris
1 mangkuk air
asam
Caranya:
1.
Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan
kunyit.
2.
Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan
cili.
3.
Masukkan air asam dan garam.
4.
Apabila mendidih tuangkan atas ikan
tadi.
IKAN BAWAL KUKUS
HALIA
Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam
serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis
Caranya:
1.
Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan
garam.
2.
Perap seketika.
3.
Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn
daunpisang/aluminium foil
4.
Siram baki perapan kicap atas
ikan
5.
Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot
dan bunga kubis keliling ikan.
6.
Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau
hingga masak.
IKAN PANGGANG
BERKARI
(ikan
haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau
siakap)
Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)
Caranya:
1.
Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk
lada hitam bersama sedikit garam
2.
Lumurkan di atas ikan
3.
Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja
atau dalam oven.
IKAN PANGGANG HALIA
MUDA
Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka
Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak
Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada
ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga
masak.
4. Tumis bahan B hingga naik
bau.
5. Tabur atas ikan.
6.
Siap untuk
dihidang.
IKAN PINDANG
(ikan
merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)
Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih
(dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah
(dihiris)
5 cm lengkuas
(diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Caranya:
1.
Panaskan minyak
2.
Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan
halia.
3.
Tuang air dan biarkan mendidih
4.
Biar mendidih dulu baru masukkan
ikan.
5.
Masukkan serai
6.
Masukkan asam keping dan garam.
IKAN BILIS LEMAK LADA
HITAM
Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di
tumbuk
Garam secukup rasa
Caranya:
1.
Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk
di atas api perlahan.
2.
Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul
sekata.
IKAN BILIS
BERKUNYIT
Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom
secukupnya.
Caranya:
1.
Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit
dan lada hitam.
2.
Siap untuk dimakan bersama ulam
ulaman.
IKAN BILIS DAUN
KARI
Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.
Caranya
1.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang
merah dan putih hingga naik
bau.
2.
Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng
seketika dan angkat.
No comments:
Post a Comment