Resepi : Kek Coklat Moist Munira Baharum
Rujukan : Belog Noorsha
Bahan2 yg di
perlukan :
Bahan A :
1
cawan gula pasir halus/kastor - (guna 3/4 cawan saja)
1
cawan serbuk koko
1
cawan susu cair @ susu segar
1
cawan susu pekat
1
cawan minyak masak
Bahan B ( di ayak ) :
3/4 cawan tepung
gandum
1 sudu kecil soda
bikarbonat
1 sudu kecil baking
powder
Bahan C :
4 biji telor - di
blender
Cara - cara membuatnya :
1. Satukan ke semua Bahan A ke dalam periuk.
2. Masak sebentar atas api perlahan sampai ke semua
bahan tersebut larut.. Matikan api dan rehatkan seketika
3. Kemudian, masukkan bahan B (bahan2 yg di ayak) dan Bahan C ( telor yg di blend td) ke dalam adunan
tersebut berselang seli..
4. Masukkan sikit demi sedikit dan kacau guna
whisker/senduk.. buat sampai abis.. gaul sebati sampai adunan tak
berbintil2..
5. Kemudian masukkan dalam loyang yg di griss dgn
butter, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus hingga masak..
6. Pastikan ketika mengukus, JANGAN buka periuk kukusan 45 minit yg pertama
Bahan2 utk Coklat
Ganache :
500 gram coklat masakan
280 ml susu segar/whipping krim
1 sudu besar butter..
** Cairkan coklat dgn kaedah double boiler,
bila dah cair, masukkan whipping krim.. kacau sebati.. akhir sekali masukkan
butter.. biar adunan sejuk seketika baru tuang atas kek td.
kann..
No comments:
Post a Comment