ROTI PURI
Bahan-bahan ( 12 biji )
Bahan-bahan ( 12 biji )
2 cawan tepung
gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak untnk mengoreng
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak untnk mengoreng
Cara-cara
- Satukan bahan bertanda (*) dan panaskan. Kacau sehingga gula hancur dan tutup api .
- Satukan tepung dan yis, gaulkan
- No.1 dimasukkan kedalam no.2 dan digaul dengan menggunakan garfu sehingga bercampur sahaj.
- Dengan menggunakan tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti /breadcrumb .
- Tambahkn air sedikit-sedikit dan adun sehingga tak melekat kat tangan dan menjadi doh.
- Perap doh 30 minit, pastu bolehler dibahagikan doh pada 12 bahagian bulat yg keci.
- Canai doh nipis macam karipap / duit 50 sen
- TIPS utk mengoreng : gunakan api yang kecil / sederhana .. orang cakap kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar boleh menyebabkan roti ni tak mengelembong / naik kembong
- Masa mengoreng hendaklah disimbah-simbahkan minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan
Bahan-bahan
1 tin besar sardin cap ayam
2 biji ubi kentang-potong
dadu-rebus dulu dengan air
1 biji bawang besar-hiris
bulat
6 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar cili kisar
sedikit air asam jawa
garam dan minyak secukupnya
Cara-cara
1. Tumbuk/kisar halia, bawang kecil
dan bawang putih.
2. Tuangkan minyak dalam kuali dan
tumis bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan cili kisar dan tumis
sehingga naik minyak dengan api yang sederhana.
4. Bila cili dah masak masukkan
sardin, hirisan bawang besar, ubi kentang yang telah direbus dan air asam
jawa.
5. Masak dengan api sederhana
sehingga lebih kurang 10 minit dan letak garam.
6. Rasa dulu barulah ditutup api.
No comments:
Post a Comment