1 gulung yee
mee
1 ulas bawang putih (
mayang )
2 biji cili api ( mayang
)
1/2 biji cili merah (
mayang )
5 biji bebola ayam ( di
potong 4 ) ~ yana x letak xde stok
15 gm isi
ayam
4 ekor
udang
4 helai daun sawi ( potong
1 inci )
Bunga kobis ~ yana
tambah
1 biji
telur
2 sudu besar sos
tiram
1/2 sk serbuk lada
sulah
1/2 sk serbuk lada
hitam
1/2 sk serbuk pati ayam
maggi ~ yana letak kiub ayam knorr
1 sk garam ( secukup rasa )
- yana xletak
2 sb tepung jagung (
dibancuh dgn 150 ml air )
2 sb minyak
masak
2 batang daun bawang ( utk
hiasan )
CARA NAK BUAT
:-
- Panaskan minyak, tumis bahan yang dimayang sehingga naik baunya.
- Masukkan isi ayam dan bebola ayam. Kacau hingga sebati dgn bahan tumisan tadi.
- Masukkan pula bancuhan tepung jagung dgn air rebusan tadi. Biarkan sedikit mendidih.
- Semasa air sudah mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam dan sedikit garam.
- Pecahkan pula telur dan kacau hingga telur masak berketul-ketul.
- Masukkan yee mee. Tambahkan sedikit air jika mahukan yee mee betul2 lembut dan perasakan lagi.
- Masukkan daun sawi.
- Last sekali, taburkan dgn daun bawang dan siap utk dihidang panas2
No comments:
Post a Comment