1st time buat dan menjadi pulut lembut sgt. Untuk kuih serimuka ni biar lapisan bawah masin sikit dan atas manis ye baru ngam. Jintan manis tu lah rahsia sedap
Bahan-bahanya :-
Bahan A
Beras pulut 2 cwn rendam 2 jam
Santan 250ml @ 2 cawan
1 sudu besar gula putih
1 sudu kecil garam (lapisan bwh biar masin ckt sdp)
1 helai daun pandan
Bahan B
8 helai daun pandan gunting
1/2 kecil sudu serbuk jintan manis
Suku air
Pewarna hijau kalau ada lagi cantik
Bahan C
1/2 cwn tepung gandum
1cwn gula biase jgn penuh sgt
5 biji telor
1 1/2 cwn santan
1/2 sudu kecil garam
1/2 cwn air pandan td (bahan B)
Cara membuatnya :-
1. Beras rendam 2 jam
2. Lepas rendam tapis
3. Bahan A campur semua dan kukus 30 minit biar masin ckt
4. Ambil loyang sapu minyak kemudian letak pulut yg dah kukus tadi
5. Penyekkan dan atas sekali cakar2 pakai garfu bg lekat bahagian hijau nanti
6. Bahan B blander dan tapis
7. Bahan C blander dan terus tuang dalam bekas pulut kena tapis elak buih masuk
8. Kukus lagi 1 jam tapi setiap 15 minit wajib angkat tutup
9. Penutup wajib letak kain
10. Lepas 1 jam masak biarkan dl bg sejuk kental baru potong
11. Nak potong pisau letak minyak atau air panas atau pisau plastik
12. Ukuran ni boleh dapat 2 loyang jika loyang kecik
No comments:
Post a Comment