Bahan-bahannya
Ikan kembung / ikan pari
Bahan A :
Bwg kecik / bwg besar 1 mangkuk kecil
2 ulas bwg putih
1 inchi halia
1 inchi kunyit
Setengah genggam lada kering
Bahan B
Daun kesum
Bunga kantan
Daun limau purut optional
Bendi
Tomato
2 sudu asam jawa ramas dgn semangkuj air
Gula ckt
Garam
Serbuk lada hitam optional
Cara membuatnya :
1. Bahan A blander
2. Panaskan periuk letak minyak
3. Tumis bahan A td
4. Tunggu pecah minyak wajib
5. Masuk air tunggu pecah minyak
6. Letak air asam jawa
7. Masuk bahan B kecuali bendi dan tomato
8. Masuk garam gula
9. Masuk ikan, bendi, tomato
10. Aku suka masak api slow dan lame ckt biar ikan tu mesra
No comments:
Post a Comment