Monday, 6 April 2020

Resepi kek mentega simple dan sedap

Kek ni dah 2 kali aku buat time covid 19 teringin sangat nak makan kek tapi malas keluar. Kita pakai bahan yang ade jek kt rumah. Actually resepi ni boleh letak pisang tp kurangkan gula

Bahan-bahan
1 cwn mentega
1 cwn gula kastor klu xde gula biase jgn penuh sgt nnt manis
Sedikit esen vanila
1 sudu besar ovalette
2 sudu besar susu pekat
4 biji telor
2 cwn tepung gandum
1 sudu besar baking powder
Pewarna jika perlu

Cara membuatnya
1. Gula, mentega dan esen pukul sampai kembang, pukul pakai hand mixer
2. Masukkan ovallete
3. Ambil whisk dan masukkan telor satu2, jangan pakai hand mixer xyah gebu sangat nnt dia akan mendap
4. Masukkan susu
5. Ayak tepung dan baking soda
6. Masukkan tepung sedikit
7. Pecahkan dua bahagian letak pewarna, kalau xnak pun xpe
8. Loyang letak mentega sedikit


9. Panaskan oven, bakar suhu 160 darjah 40 minit

Masa ni serbuk koko xde so pakai milo jek jimat kan tp ok sedap anak suke 

No comments:

Post a Comment