Wednesday, 13 March 2013

Resepi Kek Chiffon

From facebook buku resepi:






Bahan A - 3biji putih telur,60 g gula kastor, 1sudu teh cream of tartar.

... Bahan B - 3biji kuning telur,110 g gula kastor, 130g tpg naik sendiri ,1 sudu teh bking powder n soda bikarbonate, 50 ml susu cair,50 ml air panas,50 ml mentega cair,2sudu makan pandan pes.

Cara- Pukul bahan A shgga menjadi meringue/kental(dlm bekas lain).

Dlm pengadun,pukul kuning telur dan gula hgga kembang.. ayakkan tepung+soda bkrbonat+bkin powder.

masukkan susu cair+air panas dselangseli dgn tepung yg diayak..setelah sebati,masuk kn pandan pes dan mentega cair..

lastly,satukan Bahan A yg dpukul td dgn adunan B mguna kan kaedah kaup balik. Bakar api bawah atas, 45 minit,170 'c . 

No comments:

Post a Comment