http://secantikhati.blogspot.com
Di barat, makanan bayi
yang disejukbekukan menjadi pilihan ramai ibu bapa. Namun, hal ini masih baru
di Malaysia. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang makanan bayi yang
disejukbekukan ini, Pa&Ma telah mendapatkan maklumat daripada Valerie Kong Swee Hwa, Pakar Pemakanan, Sri
Kota Specialist Medical Centre, Klang, Selangor.
Menurut Valerie, makanan jenis ini tidak digalakkan kerana
lebih 60% makanan bayi yang ada di pasaran mempunyai kandungan gula ataupun
garam yang tinggi, ataupun kedua-duanya tinggi. Oleh itu, ibu bapa perlulah
sentiasa membaca label kandungan nutrien yang ada pada botol atau kotak makanan
tersebut. Makanan segera bayi yang dijual boleh diterima jika kandungan sodium
atau natriumnya kurang daripada 130mg per hidangan. Manakala jumlah kalori dari
gula pula mestilah kurang 20%.
Jadi, untuk memastikan
anak mendapat makanan yang berkhasiat walaupun ibu sibuk bekerja, beliau
mencadangkan agar ibu bapa merancang makanan harian untuk si manja. Ilmu
pengetahuan tentang pemakanan anak perlu ada dalam diri semua ibu bapa.
Daripada proses penyediaan, cara menyimpan hinggalah cara memanaskan. Semua mesti
tahu.
Untuk pengetahuan, ketahanan atau jangka hayat makanan yang
ingin disejukbekukan bergantung pada jenisnya. Ibu bapa disarankan agar menyediakan dan menyejukbekukan sayur-sayuran setiap minggu.
1.
Manakala makan protein boleh tahan sehingga satu bulan. Buah-buahan yang ingin disejuk beku disarankan agar tidak dipurikan
terlebih dahulu untuk mengekalkan khasiatnya.
2.
Buah-buahan yang ingin disejuk beku bolehlah
dibersihkan, dipotong kecil dan dipek berasingan dalam beberapa bekas kecil.
Jika ingin digunakan, keluarkan dari peti ais, letakkan pada suhu bilik
sehingga ais mencair dan purikan. Beri terus makanan tersebut kepada anak.
3.
memastikan makanan yang dimasak itu menepati suhu
yang sepatutnya. Oleh itu, anda disarankan agar membeli termometer makanan
untuk memeriksa suhu makanan setiap kali memasak.
4.
tangan dibersihkan dahulu
sebelum memegang sebarang makanan. Peralatan memasak serta bekas yang digunakan
untuk menyimpan makanan juga perlu dibasuh bersih dan dinyahkuman.
5.
sayur-sayuran, celur
selama satu minit di dalam air mendidih. Anda boleh juga menggunakan teknik
stim. Sayur yang telah dicelur itu kemudiannya dimasukkan ke dalam air berais
untuk menghentikan proses memasak. Selepas itu, masukkan sayur tersebut ke
dalam pengisar makanan dan kisar sehingga halus atau menjadi puri. Sejukkan puri
tersebut dalam suhu bilik. Kemudian, sendukkannya ke dalam bekas air batu kiub.
Balut bekas tersebut dengan plastik dan terus masukkan ke dalam bahagian sejuk
beku peti ais anda.
6.
makanan sejuk beku tersebut perlulah dikeluarkan mengikut kuantiti yang diperlukan oleh anak dan
letakkan ke dalam peti ais bahagian biasa. Biarkan semalaman. Kemudian,
masukkan ke dalam mangkuk kaca.
7.
Ada dua cara untuk
memanaskan makanan sejuk beku bayi. Pertamanya ialah dengan menggunakan ketuhar
gelombang mikro. Masukkan mangkuk kaca berisi makanan sejuk beku itu ke dalam
ketuhar dan panaskan selama 15 saat. Kacau dan panaskan lagi sehingga mencapai
suhu yang dikehendaki. Cara yang kedua pula menggunakan kaedah ‘sunmersion’
atau kaedah ‘double boil’. Walau bagaimanapun beliau mengingatkan agar jangan sesekali memanaskan semula makanan
sejuk beku di dapur bagi mengelakkan pencemaran terhadap makanan tersebut.
8.
membeli bahan mentah yang benar-benar segar dan
bersihkan dengan sempurna.
9.
Pastikan makanan berada dalam suhu bilik sebelum
dimasukkan ke dalam bekas dan disejukbekukan.
10. Gunakan hanya sedikit air di dalam makanan
yang ingin disejukbekukan dan gunakan api yang perlahan semasa memasak. Terlalu banyak air akan memendekkan jangka
hayat makanan. Ingat, jangan sejuk bekukan kembali makanan yang sudah
dicairkan. Hal ini kerana proses sejuk bekukan dan pemanasan kembali makanan
akan menghilangkan nutrisi yang terkandung di dalamnya dan air liur dari
mulut bayi boleh menyebabkan pencemaran.
No comments:
Post a Comment