Tuesday, 4 February 2020

Resepi Mac and Cheese

Bahan-bahan untuk Mac & Cheese:

  • 2 cawan makaroni
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 1/2 cawan susu segar
  • 4 keping keju cheddar
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Sedikit garam

Cara-cara :

  1. Rebuskan makaroni dengan sedikit garam sehingga lembut. Ketepikan.
  2. Panaskan mentega. Masukkan tepung dan gaul rata dengan cepat.
  3. Masukkan susu segar. Kacau dan tambahkan serbuk lada hitam dan sedikit garam.
  4. Masukkan keju satu per satu sambil kacau dengan whisk supaya tidak berketul.
  5. Masukkan makaroni yang telah direbus tadi dan kacau rata.

Nota :

  • Boleh tambah keju yang lain untuk lebih sedap mengikut citarasa masing-masing.
  • Taburkan kepingan cili @ serbuk cili jika suka pedas.

No comments:

Post a Comment