Sebenarnya 1st time masak laksa.. Kebetulan suami dan anak2 mmg suke gile laksa.. Aku suke laksa johor tp xpe layankan.. Kebanyakkannye aku klu msk mmg gune resepi kak yatie dalam instagram..
Bahan-bahan:-
Laksa beras eka aku 1 pek
Ikan kembung 1kg dlm 7 ekor
1 tin besar sardin ayam brand
3 biji bwg besar - Bahan A
Bwg putih xpayah
Segenggam cili kering - Bahan A
2-3 inchi belacan - Bahan A
Segenggam ikan bilis - Bahan A
Segenggam asam keping
Daun kantan
Daun kesom
Bahan hiasan :-
Bawang besar
Salad
Daun selom
Telor
Bawang
Cili besar
Cara membuatnya :-
Laksa malam rendam then pagi rebus dalam 15 minit bg lembut
Ikan kembung rebus dengan asam keping 3 atau 4
Bahan A blander dengan air rebusan ikan
Ikan sardin blander
Lepas rebus ikan..ikan tos dan isi ikan blander
Tulang blander dan tapis 3 kali
Air rebusan tu tapis dan masukkan daun kesom..bunga kantan..asam keping segenggam
Masuk bahan A yg blander
Masuk ikan..air tulang ikan..sardin
Last letak garam..gule ckt jek..perasa atau ajinomoto
Nak pekat lg 2 tin sardin
(sy pakak periuk pressure cooker)
No comments:
Post a Comment