Alhamdulillah aku rasa resepi yatie kitchen memang sedap berkali2 ulang makan taw
Bahan nasi :-
- Beras 4 pot
- 1 kotak santan
- air secukupnya
- halia 1 inchi hiris
- bawang besar separuh hiris
- daun pandan
Cara membuatnya :-
- Masukkan kesemua, kacau2 bila da masin dan sedap2 lemak baru buka api periuk nasi tu
Bahan sambal :-
- daun pandan - rahsia
- gule melaka separuh - rahsia
- cili kering blander asing dgn bawang
- bawang besar 3 blander
- bawang putih 3 ulas blander
- cili kering mangkuk kecik
- air asam jawe
- perasa sikit
Cara membuatnya :-
- panas minyak dan terus masuk daun pandan (ni rahsia sedap)
- blander bawang dulu dan asing blander dengan lada kering
- tumis bawang
- masukkan cili kisar
- daun pandan biar dalam tu
- bila dah pecah minyak masukkan air 5 cawan sedikit2
- stepnya bila pecah minyak baru masuk secawan then bila pecah minyak lg masukkan air cawan ke 2. Ulang2
- masukkan gula merah dan garam
- masukkan air asam jawa sedikit
Ikan bilis rangup :-
- basuh dan tos kering
- letak asam keping dan goreng bersama
Bahan lain :-
- telor rebus
- telor dada
- timun
- kacang
No comments:
Post a Comment