Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly (Saya guna cap Nona)
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan
membukit
Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan
dalam acuan (saya tak de pyrex so saya guna tupperware je, kalau ada bekas
kaca.. lagi cantik nampak lapisan satu persatukan). Tuangkan air fruit coktail
keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad
dengan susu cair.
Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak
atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila
susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad,
kacau hingga menjadi likat. Sentiasa kacau. Kacau lebih kurang 20minit. Tuang diatas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2
(kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly,
hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk
sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah
buahan).
No comments:
Post a Comment