🐑 Perap ayam
- 1 ekor Ayam kerat 12
- Ayam perap 1/2 cwn cuka ckt (bg lembut) + air paip
- Perap 10 minit then basuh br masuk dlm bahan sup nnt
🐑 Air rebusan
- 1 biji bwg holand/ bawang besar dadu
- halia ketuk
- 3 sekawan kecuali bunga lawang
- 1 sudu besar lada hitam xyh tumbuk
- Garam + Ajinomoto + lada sulah
Cara Membuatnya :-
- tumis bwg, 3 sekawan dan lada hitam
- Rebus 20 minit
- Tos ayam
- Air rebusan tadi masuk dalam beras rice cooker (air xyah byk nnt berair)
- Ambil besen letak air rebusan setengah cwn + garam halus 2 sudu kecik + pewarna 2 sudu kecik
- Kacau then letak ayam
- Gaul ayam sebati dan masuk dalam oven
- Bakar 15 minit suhu 180 darjah sampai warna cantik
- Angkat ayam letak atas nasi yg da masak td
🐑 Nasi utk 6 org
- Beras mati
-1kg beras pusa gold @ 3/4 cawan beras
- Rendam beras dgn air panas setengah jam
- Tos beras dan masukkan air rebusan ayam
- On dalam rice cooker sampai masak
Cara membuatnya :-
- Nasi dah masak baru letak pewarna ckt kiri kanan (wajib tunggu msk dl)
- Biar dulu then amik bahagian nasi terkena pewarna tu letak dalam mangkuk
- Nasi ckt td tu masuk dlm bwg yg tumis 2 biji (bahan tumis di bawah)
- lepas masuk dlm kuali kacau2 letak balik dlm periuk nasi
- Note (tunggu nasi masak br letak pewarne - biar lama skt)
🐑 Bahan masuk dlm nasi
- Bwg holand 1 1/2 atau 2 biji dadu
- Tumis (minyak jangan byk AWAS nnt nasi berminyak)
- amik ns yg ade pewarna kuning..kacau2 dlm kuali tu angkat then masuk dlm rice cooker
Tambahan (Ada lagi sedap)
- arang bakar
- amik minyak letak dlm bekas dadih kecik
- arang panas letak dlm.minyak td then letak tgh2 nasi
- letak arang td..letak ayam siap2.. tutup alumn foil siap
- biar jek arang tu
🐑 Salsa sayur
- timun + tomato + daun ketumbar (jgn byk) (Potong Dadu)
- garam + serbuk lada hitam + air limau
- kacau2 siap
🐑 Sos merah
-Tomato 3/4 biji + bawang putih 2 ulas + cili api + daun ketumbar
- Garam + Gula ckt + Air Limau
- Blander semua xyah letak air
- 3 sekawan kecuali bunga lawang
- 1 sudu besar lada hitam xyh tumbuk
- Garam + Ajinomoto + lada sulah
Cara Membuatnya :-
- tumis bwg, 3 sekawan dan lada hitam
- Rebus 20 minit
- Tos ayam
- Air rebusan tadi masuk dalam beras rice cooker (air xyah byk nnt berair)
- Ambil besen letak air rebusan setengah cwn + garam halus 2 sudu kecik + pewarna 2 sudu kecik
- Kacau then letak ayam
- Gaul ayam sebati dan masuk dalam oven
- Bakar 15 minit suhu 180 darjah sampai warna cantik
- Angkat ayam letak atas nasi yg da masak td
🐑 Nasi utk 6 org
- Beras mati
-1kg beras pusa gold @ 3/4 cawan beras
- Rendam beras dgn air panas setengah jam
- Tos beras dan masukkan air rebusan ayam
- On dalam rice cooker sampai masak
Cara membuatnya :-
- Nasi dah masak baru letak pewarna ckt kiri kanan (wajib tunggu msk dl)
- Biar dulu then amik bahagian nasi terkena pewarna tu letak dalam mangkuk
- Nasi ckt td tu masuk dlm bwg yg tumis 2 biji (bahan tumis di bawah)
- lepas masuk dlm kuali kacau2 letak balik dlm periuk nasi
- Note (tunggu nasi masak br letak pewarne - biar lama skt)
🐑 Bahan masuk dlm nasi
- Bwg holand 1 1/2 atau 2 biji dadu
- Tumis (minyak jangan byk AWAS nnt nasi berminyak)
- amik ns yg ade pewarna kuning..kacau2 dlm kuali tu angkat then masuk dlm rice cooker
Tambahan (Ada lagi sedap)
- arang bakar
- amik minyak letak dlm bekas dadih kecik
- arang panas letak dlm.minyak td then letak tgh2 nasi
- letak arang td..letak ayam siap2.. tutup alumn foil siap
- biar jek arang tu
🐑 Salsa sayur
- timun + tomato + daun ketumbar (jgn byk) (Potong Dadu)
- garam + serbuk lada hitam + air limau
- kacau2 siap
🐑 Sos merah
-Tomato 3/4 biji + bawang putih 2 ulas + cili api + daun ketumbar
- Garam + Gula ckt + Air Limau
- Blander semua xyah letak air
No comments:
Post a Comment